معرفی ابزارهای سیستم عامل رزبیان
مقدمه
قسمت چهارم آموزش رزبری پای
در آموزش های قبلی نصب و راه اندازی برد رزبری پای ۳ و سیستم عامل رزبیان را یاد گرفتیم ، به معرفی سیستم عامل رزبیان پرداختیم و با ترمینال و دستور های آن آشنا شدیم .
در این آموزش به معرفی اجمالی نرم افزار های پیشفرض نصب شده سیستم عامل رزبیان میپردازیم .
این نکته لازم به ذکر است که برای معرفی نرم افزار ها به ترتیب دسته بندی استارت منوی رزبیان پیشمی رویم .
نسخه آموزش سیستم عامل raspbian stretch می باشد .
۱. ابزار برنامه نویسی یا programming
این دسته شامل نرم افزار هایی برای کد نویسی و برنامه نویسی در زبان های مختلف است که به جرات میتوان گفت بسیار کامل بوده و پرکاربرد ترین بخش رزبیان می باشد .
این بخش شامل برنامه های زیر است :
-
BlueJ JAVA IDE
این نرم افزار یک محیط توسعه یک پارچه نرم افزاری برای برنامه نویسی با زبان جاوا می باشد . البته بیشترین کاربرد این نرم افزار برای کسانی است که قصد شروع برنامه نویسی با جاوا را دارند .
این نرم افزار که بر پایه IntelliJ می باشد رایگان بوده و میتوانید دائما آن را بروز کنید .
لازم به ذکر است با نصب کتابخانه Pi4J شما دسترسی کامل به سخت افزار رزبری پای دارید .
-
Geany prigrammer’s Editor
یک نرم افزار سبک و پر کاربرد و یک پارچه برای ویرایش متن که البته همانطور که در نامش پیداس بیشترین کاربرد آن در برنامه نویسی می باشد . یعنی شما میتوانید از آن برای در زبان های مختلفی مانند : java ، PHP ، HTML ، C/C++ ، Python ، Perl ، pascal و …. استفاده کرد .
بهترین چیزی که درباره این نرم افزار وجود دارد و نقطه قوت آ« محسوب می شود سرعت بسیار زیاد و بی همتای آن است و البته میتوانید بیشتر کد های نوشته شده در این نرم افزار را مستقیما اجرا کنید .
-
Greenfoot Java IDE
این نرم افزار نیز برای کد نویسی زبان JAVA مورد استفاده قرار میگیرد و کاربرد آن با نرم افزارBlueJ نیز یکسان است . اما با این تفاوت که کاربرد Greenfoot برای آموزش رده سنی پائینمی باشد .
BlueJ و Greenfoot هردو تولید یک شرکت است و قالب نرم افزاری آن نیز یکسان است .
-
Mathematica و Wolfarm
Mamthematica نرم افزاری تازه ارائه شده برای برنامه نویسی می باشد که کاربرد آن در زمینه های علوم مختلف مانند ریاضی ، مهندسی و حتی علوم طبیعی می باشد . حتی میتوانید از آن در محاسبات سنگین سه بعدی نیز استفاده کنید . Mathematica از زبان برنامه نویسی wolfarm پشتیبانی میکند ،در این زبان میتوانید چندین ورودی را به چندین صورت مختلف وارد کنید .
شما میتوانید به صورت کدنویسی ، گرافیکی و حتی در قالب جملات انگلیسی باشد . نکته جلب توجه این است که نرم افزار Mathematica جملات انگلیسی را به کد تبدیل خواهد کرد .
-
NODE-RED
ابزاری دیداری برای ایجاد سیستم کنترلی برای اشیاء که این روز ها واقعا مبحث مهمی شده است . به طور سطحی و خلاصه کنترل کردن اشیا از راه دور از طریق اینترنت ، به عنوان مثال روشن کردن یک لامپ یا خاموش کردن سیستم تهویه هوا از طریق اینترنت را ، اینترنت اشیاء ( IOT ) می گویند .
نرم افزار NODE-RED در نوع خود بی نظیر بوده و با توجه به امکانات بسیار زیادی که ارائه میدهد و نصب شدنش روی رزبری پای که باعث تبدیل شدن به یک سیستم قابل می شود
میتوان از آن درموارد زیادی استفاده کرد ، به عنوان مثال برای پیاده سازی یک خانه هوشمند .
-
Python
کاربرد این برنامه از نامش کاملا مشخص است . پایتون نام زیان برنامه نویسی بسیار محبوبی است. که در سراسر دنیا خواهان زیادی برای خود فراهم کرده و رابطه لینوکس با پایتون همانند ویندوز با C#می باشد .
در رزبری پای حتی این ارتباط تنگ تر شده تا جایی که میتوان گفت کلمه PI در Raspberry از پایتون گرفته شده است .
-
Scratch
برنامه ای برای ساخت انیمیشن و بازی بدون کد نویسی که برای کودکان طراحی شده و در بعضی موارد پر کاربرد ظاهر می شود .
-
SonicPi
در یک تعریف خلاصه باید گفت برنامه ساخت موسیقی و ساخت سازه های موسیقیایی مانند انواع صدا ساز ها و ساخت ریتم . شما میتوانید به کمک این برنامه یک سینتی سایزر بسازید و صدا های مختلفی را با یکدیگر ترکیب کنید . اگر مدتی است که پای رزبری پای نشسته اید میتواند برای سرگرمی هم مناسب باشد .
۲. ابزار اداری یا Office
میتوان گفت دیگر کسی نیست که با مجموعه Microsoft Office آشنایی نداشته باشد . این بخش شامل شامل برنامه هایی مشابه مجموعه مایکروسافت آفیس و با همان هدف کاربرد می باشد. اما قطعا همه ویژگیهای آن را نخواهد داشت .
مجموعه آفیس رزبری پای Liber Office می باشد و خبر خوش اینکه نسخه ویندوز این مجموعه نیز وجود دارد و شما میتوانید با نصب آن روی رایانه خود از یک مجموعه یکپارچه بهره بگیرید و اسناد خود را به راحتی ایجاد یا ویرایش کنید و در صورت انتقال آن از رایانه به رزبری پای و بر عکس به مشکلی برخورد نکنید .
۳.ابزار اینترنت
در این بخش چهار نرم افزار کاربردی را مشاهده میکنیم :
[hot_posts]
-
Claws Mail
همانگونه که از نامش پیداس ! برای ارسال نامه های الکترونیکی ( E-Mail ) استفاده می شود .
-
Chromium Web Browser
مرورگر کرومیوم که بر پایه گوگل کروم است و برای مرور صفحات وب می باشد .
-
Raspberry Pi Resources
اگر کمی آشنایی با زبان انگلیسی دارید از این بخش استفاده کنید . این بخش شما را به صفحه ای متصل میکند که شامل مثال ها و پروژه های عملی با رزبری پای است .
-
The MagPi
نشریه الکترونیک بنیاد رزبری پای که شامل اخبار به روز شرکت و کار های عملی انجام شده توسط رزبری پای می باشد .
۴.بازی های رایانه ای
اگر رزبری پای امروزه یک وسیله آموزشی برای کودکان است دلیلش وجود بخش بازی های رایانه ای است . البته جالب است بدانید در یک نظر سنجی در raspberrypi.org مخاطبان این بخش بیشتر افراد ۱۸ تا ۳۵ سال بوده اند . پس مختص فقط مخصوص کودکان نمی باشد .
بازی Minecraft یکی از محبوب ترین بازی های رایانه ای می باشد که درباره آن چندین جلد کتاب و تعداد زیادی مقاله و آموزش نوشته شده است . البته بخش دیگری نیز وجود دارد که دیگر بازی هایی که با پایتون نوشته شده است نیز در آنجا وجود دارند .
۵.برنامه های جانبی ( پر کاربرد ) یا Accessories
این بخش نیز مانند بخش accessories در استارت منوی ویندوز می باشد و شامل برنامه های کاربردیاست . در این آموزش فقط نرم افزار های مهم گفته می شود ولی سعی کنید در باقی نرم افزار ها کنجکاویبه خرج دهید .
-
File manager
برنامه ای برای دسترسی و مدیریت گرافیکی فایل های شخصی و سیستم عامل در کارت حافظه
-
Task manager
تقریبا همه ما کاربر ویندوز بوده ایم و با این برنامه در ویندوز آشنایی داریم . این نرم افزار میزان استفاده ram و cpu را مشخص میکند و امکان مدیریت برنامه های در حال اجرا را به میدهد .
-
Terminal
ترمینال مهم ترین بخش هر سیستم عامل مبتنی بر لینوکس و یونیکس می باشد که در آموزش های قبلی با آن آشنا شدیم . زیرا کار با لینوکس و یا هر سیستم عامل بر پایه لینوکس بدون ترمینال ،امکان پذیر نمی باشد و علت این امر اجرا شدن بسیاری از کار ها توسط این نرم افزار است .
-
تنظیمات گرافیکی یا Preferences
این بخش شامل ابزار هایی برای شخصی سازی و تنظیم رزبری پای است :
-
Add/Remove Software
سیستم عامل های لینوکس ( رزبیان ) از بسته های مختلف نرم افزاری تشکیل می شوند . در صورت نیازمند شدن به برنامه خاصی ، بسته نرم افزاری آن را دانلود و نصب میکنیم که آموزش آن در بخش ترمینال گفته شده است . اگر بخواهیم نرم افزاری را نصب یا حذف کنیم از این برنامه استفاده میکنیم.
-
appearance Setting
برای ایجاد تغییراتی در شکل ظاهری رزبیان استفاده می شود . این تغییرات شامل : پس زمینه صفحه اصلی ، فونت و رنگ تمامی نوشته ها و کادر ها می باشد .
-
Audio Device Setting
برای کنترل میزان صدای نرم افزار های مختلف و انتخاب خروجی صوتی مورد نظر می باشد .
-
Main Menu Editor
اگر نیازی شد تغییری در قسمت منو و زیر مجموعه ها ایجاد کنیم ، مثلا برنامه ای را از منو اضافه و کم کنیم باید به این قسمت مراجعه کنیم .
-
Mouse and Keyboard Setting
تنظیمات موس و کیبورد شامل : حساسیت و سرعت ماوس ، میزان تاخیر در صفحه کلید و انتخاب زبان برای صفحه کلید می باشد .
-
Raspberry Pi Configuration
بخش تنظیمات گرافیکی رزبری پای که در آموزش های قبلی معرفی شد .
-
Shutdown
برا خاموش کردن ، خروج از حساب کاربری و راه اندازی مجدد استفاده می شود .
نتیجه
در آموزش گفته شده با هم با برنامه ها و سیستم عامل های رزبری اشنا شدیم تا بتوانیم هر کدام از آن ها را به طور درست و کار مد نظرمان استفاده نماییم
موفق و پیروز باشید
شما عزیزان میتوانید برای حمایت از ربات افزار و همچنین دریافت فیلم و اخبار تکنولوژی عضو کانال و اینستاگرام ربات افزار شوید
_________ _________
درباره هادی رحمتی
از زمانی که ابتدایی بودم ساختنو دوست داشتم دلم میخواست هر روز یه چیز جدید بسازم . الان به این فکر میکنم اگه همه یه چیزی بسازن چقدر پیشرفت میکنیم. نه یادگیری کار هایی که هر روز افراد زیادی یاد میگیرند و یه معیاری به نام نمره براش تعریف شده.
نوشته های بیشتر از هادی رحمتی
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.